J.I.D & Earthgang

Atlantabaserade hiphop-duon Earthgang och solo-rapparen J.I.D kommer till Sverige och Stockholm för en gemensam konsert i Nalen Klubb under deras NEVER HAD SH!T EURO TOUR. De båda akterna har flerfaldigt uppmärksammats för att tillhöra den nya generationens hiphop, där sylvassa texter kombineras med tunga beats – något som påminner om bland annat Outkast, men samtidigt med ett helt nytt sound och tänk.

Med inspiration från sina föräldrars funk- och soulskivsamling, samt en stark vilja till att skapa en annan sorts hiphop än den generiskt slipade typ som Atlanta gjort sig känd för, så debuterade J.I.D år 2015 med EP:n Dicaprio. Vägen dit gick dock via Virgina och Hampton University, där J.I.D hade gått med fullt fotbollsstipendium och stora drömmar om NFL. Han insåg dock att han helt enkelt inte höll måttet för den tuffa ligan, hoppade av och flyttade hem till Atlanta igen.

Hemma i Atlanta kom han i kontakt med musikkollektivet Spillage Village, ett kollektiv som hiphop-duon EarthGang var anslutna till, och började jobba på sin musik. När så debuten kom var succén ett faktum och den hyllade EP:n följdes två år senare upp med debutalbumet The Never Story. Särskilt var det titelspåret NEVER som knockade allt och alla, där de hårda beatsen, den raka texten och avancerade rappen som satte J.I.D på den musikaliska kartan.

Earthgang då? Deras story började redan i skolan, när de två klasskompisarna Johnny Venus och Doctur Dot upptäckte att de inte bara delade musiksmak, utan också förmågan att våga säga exakt precis vad de tyckte och tänkte. Det blev grunden för deras musik som duon Earthgang, och också det som de hyllats för. Många kritiker menar att Earthgangs förmåga att i sina sylvassa texter leverera både skämt och diskutera seriösa samhällsproblem gör dem till föregångare för den nya typen av Atlanta-hiphop, där texten är i fokus.

I februari i år släppte Earthgang skivan Royalty. Skivan är den fjärde i ordningen, och uppföljaren till succéalbumet Strays with Rabies, där de samarbetade med bland annat J.U.S.T.I.C.E. League och DJ Khalil.

Tillsammans ger sig nu J.I.D och Earthgang ut på en gemensam Europaturné som stannar på Nalen Klubb för en Sverigeexklusiv konsert den sista maj. Biljettsläpp fredag 23 mars klockan 11.00 via nalen.com.

Denna konsert är stående.