Lana Del Rey

Lana Del Rey kommer till Bråvalla festival

Graciöst. Elegant. Tidlöst. Det är bara tre av alla de ord som kan beskriva Lana Del Reys fantastiska album Born To Die. Inbäddad i sval, gammeldags Hollywoodglamour slog Born To Die ner som en välbehövlig livboj på en samtida popscen, som mellan varven kan kännas alltför syntetisk. I juni 2014 besöker hon Bråvalla Festivalen.

Egentligen debuterade Lana Del Rey redan 2010 med ett självbetitlat album, som enbart släpptes digitalt. Men det var året efter, med videon till Video Games, som allt tog fart. Drygt 20 miljoner visningar och ett år senare kom så skivan Born To Die och världen tog emot Lana Del Rey med öppna armar.

Efter att ha toppat albumlistor världen över med Born To Die har Lana Del Rey knappast bromsat in. Det var hennes vackra ballad Young And Beautiful som höll ihop filmen The Great Gatsby och i slutet av förra året släppte hon EP:n och kortfilmen Tropico.

Lika atmosfärisk och stämningsfull som musiken är håller Del Rey även det visuella. Allt är oklanderligt – oavsett om det handlar om skivomslag, videos eller inramning. Hon är helt enkelt en helhetsartist, där alla bitar passar varandra perfekt.

Nu är Lana Del Rey snart aktuell med uppföljaren Ultraviolence. Att snacka om höga förväntningar känns, i det här fallet, som en underdrift.