Radkey

Trodde du att rockmusiken var död? Tänk om. Garagepunktrion Radkey har gett den både ett nytt liv och ett nytt ansikte. I februari kommer de tre amerikanska bröderna till Nalen för sin första Sverigespelning, med färsk musik i bagaget. Biljetter släpps fredag 3 augusti klockan 10.00.

Radkey består av bröderna Dee, Isaiah och Solomon Radke, som växte upp i en småstad i Missouri. Med deras pappas vinylsamling som enda underhållning och en stark vilja att ta sig hemifrån plockade de 2010 upp varsitt instrument och började repa hemma i sovrummet. Året efter spelade de sitt första gig någonsin som förband för Fishbone och sedan dundrade det hela vidare. De fick spela in sin första EP, ”Cat & Mouse”, i erkända studion Wreckroom 2012 och blev genast något av en snackis. Äldsta brorsan Dee, tillika bandets sångare och gitarrist, jämfördes med en ung Glenn Danzig; mellanbrodern och basisten Isaiah jämfördes med Thin Lizzy’s Phil Lynott, och tillsammans? Något helt nytt och exceptionellt.

2015 åkte de på turné tillsammmans med Rise Against och lyckades landa en spelning på USA:s största musikfestival Coachella. Samma år började de spela in fullängdsdebuten ”Dark Black Makeup”, med Artctic Monkeys Ross Orton som producent. Resultatet blev något av en detonation av rockens alla nyanser, och uppföljaralbumet ”Delicious Rock Noise” likaså.

Nu liksom tidigare drivs bandet av den enda sanna rockregeln: musiken de skapar ska vara på deras egna villkor. Samtidigt har de också mognat och med det fått ett mer moget sound, där basslingorna och gitarriffen känns än mer säkra. I början av 2018 släppte de en ny singel, med mer ny musik på gång, och i början på 2019 kommer de till Stockholm och Nalen Klubb för vad som på förhand spås bli ett tungt, svettigt och regellöst gig.